Izgled 

Maine Coon mačke imajo velika ušesa, ki se na konicah praviloma zaključujejo v daljše čopke dlak oziroma t.i. lynx-e (izraz verjetno izvira iz podobnosti izgleda ušes Maine Coon mačk in ušes risov, ki se v latinskem jeziku imenujejo »lynx lynx«).


Ker je živela v hladnih klimatskih razmerah Severne Amerike, ima košat in svilen kožuh, z daljšo dlako po trebuhu, zadnjih nogah (t.i. »široke hlačke«) in repu, kar pa ni bilo za lepoto, ampak za preživetje v dolgih, ostrih zimah. Maine Coon mačko pred vlago in mrazom varuje mehka podlanka, pokrita z zgornjim vodoodpornim kožuhom, ki se ne vozla. Kožuh Maine Coon mačk se prilagaja sezonskim razmeram, še zlati je to vidno pri nekastriranih samčkih oziroma nesteriliziranih samičkah. Maine Coon mačka je lahko skoraj v vseh barvnih kombinacijah (z belo in brez bele), razen v čokoladnih, rjavih, cimetnih in lila barvnih kombinacijah ter siamskih oznak. Barvna kombinacija kožuščka Maine Coon mladička se lahko razvija več mesecev, kar lahko naredi vzrediteljem prave preglavice ob registraciji legla.  


Ena izmed tipičnih značilnosti Maine Coon mačke je tudi dolg in košat rep. Rep je praviloma tako dolg kot trup mačke. Slednji je Maine Coon-om ob počitku v ostrih zimah služil kot dodatna zaščita pred mrazom.
 

Maine Coon mačka se uvrša med kategorijo srednjedolgodlakih mačk. Več o standardu Maine Coon mačke pa si lahko preberete tudi na spodnjih povezavah:

 

Značaj

Maine Coon mačke so prave veseljakinje mačjega sveta. Sploh samčki znajo biti izjemno zabavni, medtem ko so samičke bolj dostojanstvene.

 

 

Maine Coon-i so bolj kot ne ekstrovertirane mačke, ki se navežejo na svoje lastnike, in so pri tem bolj enakopravni kot psi, saj ne delajo razlik med družinskimi člani.  Znane so tudi po tem, da se zelo rade igrajo z vodo, a to še ne pomeni, da se rade kopajo.

 

Njihova značilnost je tudi ta, da najdejo najbolj neobičajna mesta in pozicije za svoj počitek, na primer na odprtem prenosniku sredi dela.To običajno niso mačke, ki bi se crkljale v naročju, mesto si raje poiščejo zraven lastnikov. Maine Coon mačke so glede svoje osebnosti zelo radovedne živali, ki jim nič ne uide, od tega, kaj se kuha v loncu, do tega, ali je sosedova mačka že obšla vsakodnevni sprehod.

 

In še ena posebnost obstaja pri Maine Coon-ih, to je njihov glas. Njihov glas je kljub velikosti te mačke nežen in tih, zelo radi pa tudi mrmjavkajo oziroma »se pogovarjajo« s svojimi lastniki. Nenazadnje je to mačka, ki je po značaju bolj podobna psu kot mački.

 

Zgodovina

O Maine Coon mačkah krožijo vsaj tri legende, najbolj verjetna pa je legenda o tem, da so te mačke v času vikingškega pohajanja in osvajanj prispele iz Skandinavije v Ameriko na vikingških ladjah.

 

Najbolj razveseljivo je dejstvo, da človek v razvoj pasme ni bistveno posegal in je izgled mačke praktično ostal enak prvotnemu izgledu teh mačk od vsega začetka.

 

Maine Coon mačke so v preteklosti večinoma živele na ameriških farmah in  rančih, kjer so služile kot uničevalke različnih glodavcev. Ta mačka je imela čudovite lastnosti tipične plenilke, kot so ostre oči, velika ušesa in močno mišičasto telo.

 

Maine Coon-i so se prvič pojavili na letni razstavi mačk v državi Maine  že leta 1860. Ta letnica je predvsem zanimiva z vidika,  da se je prva  razstava mačk v Ameriki po do sedaj znanih dejstvih organizirala šele leta 1895. Na žalost pa je v naslednjih  letih njihova popularnost s prihodom prikupnih Perzijskih mačk upadala, in sicer je v 50ih letih prejšnjega stoletja skoraj privedla do izumrtja teh mačk.

 

Šele v letu 1976 je bila ta pasma polno priznana s strani organizacije Cat Fanciers`Association (CFA). Po tem letu je popularnost Maine Coon mačk zopet počasi naraščala, vse do danes, ko  je postala ena najbolj popularnih pasem mačk, tako v svetu, kot v Evropi in nenazadnje v Sloveniji.

 

Kaj pa zdravje?