Domači ljubljenček ali vzrejna mačka?

Prva razlika je vsekakor v ceni mladička med domačim ljubljenčkom in vzrejno mačko. Cena mladička vzrejne kvalitete je običajno vsaj dvakrat višja od cene mladička za domačega ljubljenčka.

 

Domači ljubljenček

Če se odločite za mladička kot domačega ljubljenčka, se ga v tem primeru ob primerni starosti kastrira oziroma sterilizira. Običajno veterinarji izvedejo to operacijo v starosti od 3 do 9 mesecev, ne glede na to pa svetujemo, da se o konkretnem Maine Coon mladičku posvetite z nami in še s svojim izbranim veterinarjem.

 

Vzrejna mačka

Če se odločite, da boste mladička kupili za vzrejne namene, se morate zavedati, da ima vzreja določene prednosti in pomanjkljivosti.

 

Vzrediteljstvo pomeni resen in strokoven pristop pri razvoju naslednjih generacij mačk pasme Maine Coon. Resen vzreditelj na prvo mesto postavi zdravje, potem značaj in šele potem izgled mačk. Takšen  vzreditelj za nadaljnjo vzrejo izbira tiste mačke, ki so zdrave, ki imajo dober značaj oziroma  osebnost in ki po izgledu najbolje ustrezajo standardu. Odgovorni vzreditelj nameni precej časa študiju svoje vzreje in spremlja vzrejo drugih vzrediteljev Maine Coon mačk po svetu, z namenom da v vzrejo vpelje najboljše mačke.

 

Prednosti

Prednost je torej v dosežkih svoje vzreje, ki jih boste videli v zdravju, značaju in izgledu svojih mačk. Glavna prednost pa je v tem, da boste prispevali k nadaljnjemu razvoju naslednjih generacij te čudovite pasme mačk.

 

Kaj pa slabosti?

Zavedati se morate, da lahko vzreja prinese tudi bolečine in razočaranja, kot so neplodnost, neuspešne paritve, težave med kotitvijo, pogin mladičev, dedne bolezni, bolezni plodil in rodil ter spolno prenosljive bolezni.


Skrben vzreditelj nameni vzreji precej finančnih sredstev. Pripravite se na večje izdatke in nikar ne pričakujte, da boste ustvarili zaslužek. Zaslužek vsekakor ni namen odgovorne vzreje.