Maine Coon_a
Samci
Samice
Mladički
Kastrati
O nas
MAINE GAME GO, Mavčiče, Slovenija, e-mail

Policistično obolenje ledvic (PKD)

Kaj je PKD?

PKD je genetsko policistično obolenje ledvic (ang. Polycystic Kidney Disease), ki ga povzroča avtosomna dominantna genetska mutacija PKD1. PKD je bolezen večkratnih cist, prisotnih na obeh ledvicah. Ciste, napolnjene s tekočino, so lahko številne in povzročajo preobremenjeno velikost ledvic. Ta bolezen pa lahko poleg ledvic, prizadene tudi jetra, v izjemno redkih primerih pa tudi srce in možgane. Navedena genetska bolezen je pogostejša pri Perzijkah, Eksotkah in Britankah.
 

Kakšni so znaki bolezni PKD?

Tako kot bolezen HCM je tudi bolezen PKD počasi napredujoča bolezen, kateri znaki se običajno pokažejo šele v poznejši starosti mačke. Najpogostejši znaki so:

  1. slabo počutje,
  2. slab apetit,
  3. velika žeja,
  4. povečana količina izločenega urina
  5. in izgubljanje teže,
  6. in končno lahko nastopi smrt zaradi odpovedi ledvic.

 

Testiranje

Vzrejne  mačke se najpogosteje testira na podlagi genetskega testa pri različnih referenčnih laboratorijih po svetu (Antagene (FR), Animal DNA Laboratory (AUT)Génindexe (FR), Langford Veterinary Services (UK) in drugi) za specifično genetsko mutacijo PKD1, saj to bolezen povzroča dominanten gen, zaradi česar ga je mogoče hitro izločiti iz vzreje. Na podlagi testa PKD1 so, tako kot pri bolezni HCM, možni trije rezultati:

 

Rezultat testiranjaVzreja
Negativen (normal/normal)Te mačke se lahko vključijo v  vzrejo.
Pozitiven heterozigoten (normal/mutant)

Za te mačke ni priporočljivo, da se vključijo v vzrejo, razen izjemoma, če ima vzrejna mačka druge posebne lastnosti, zaradi katerih je pomembna za nadaljnjo vzrejo. V tem primeru je priporočljivo, da se parijo z mačkami, ki imajo rezultat testa na PKD1 negativen.

Pozitiven homozigoten (mutant/mutant)Za te mačke ni priporočljivo, da se vključijo v vzrejo.

 

Če je test na PKD1 negativen, pomeni da mačka ne bo obolela za boleznijo PKD. Če ima mačka pozitiven test (pozitiven heterozigoten ali homozigoten) bo zbolela za to boleznijo, vendar ni mogoče napovedati niti starosti začetka te bolezni niti njene resnosti.