Maine Coon_a
Samci
Samice
Mladički
Kastrati
O nas
MAINE GAME GO, Mavčiče, Slovenija, e-mail

Prisotnost hipertrofične kardiomiopatije (HCM)

Kaj je HCM?

HCM ali prisotnost hipertrofične kardiomiopatije je genetska bolezen srca (ang. Hypertrophic Cardiomyopathy), za katero še ni točno jasno, kako se prenaša iz generacije v generacijo. HCM je eden najpogostejših vzrokov za popuščanje srca, srčno aritmijo in nenadno smrt, ki se lahko pojavlja pri Maine Coon-ih, Ragdoll-ih, Perzijskih mačkah, Eksotih in Britankah. HCM je zadebelitev stene levega prekata srca, zaradi česar pride do manjše elastičnosti in popuščanja srca, kar posledično povzroči neenakomeren pretok krvi oziroma bitje srca, kar nenazadnje vodi v smrt.

  

Kakšni so znaki bolezni HCM?

Verjetno ste že slišali za nogometaša, ki se je iznenada zgrudil in umrl sredi igre na nogometnem igrišču. Najverjetneje zaradi genetske bolezni HCM. HCM je zahrbtna bolezen, ki napreduje počasi. Mačke, ki imajo HCM, morda v mladosti nimajo nobenih simptomov te bolezni, a se pokažejo v poznejši starosti. Torej lahko traja več let, preden se postavi diagnoza za HCM. Najbolj značilni znaki pa so:

  1. srčna aritmija (ki jo lahko ugotovimo z ultrazvočnim pregledom),

  2. težko dihanje,

  3. krvni strdki in s tem paraliza nog ter

  4. največkrat nenadna smrt brez predhodnih simptomov.

 

Kako ugotavljamo bolezen HCM?

Proti tej genetski bolezni vestni vzreditelji testiramo svoje vzrejne Maine Coon-e na dveh pristopih:

  • z rednim ultrazvočnim oziroma ehokardiografskim pregledom vzrejnih mačk, ki ga lahko opravimo pri veterinarjih z ustrezno usposobljenostjo in ustrezno opremo

  • z genetskim testom na specifično genetsko mutacijo HCM1 oziroma MyBPC3 gen (Myosin Binding Protein C3 gene) pri različnih referenčnih laboratorijih po svetu (Antagene (FR), Animal DNA Laboratory (AUT), Laboklin (DE)Génindexe (FR), Langford Veterinary Services (UK) in drugi). Na podlagi tega testa so možni trije rezultati:

Rezultat testiranja

Vzreja

Negativen (normal/normal)

Te mačke se lahko vključijo v  vzrejo.

Pozitiven heterozigoten (normal/mutant)

Za te mačke ni priporočljivo, da se vključijo v vzrejo, razen izjemoma, če ima vzrejna mačka druge posebne lastnosti, zaradi katerih je pomembna za nadaljnjo vzrejo. V tem primeru je priporočljivo, da se parijo z mačkami, ki imajo rezultat testa na HCM1 negativen.

Pozitiven homozigoten (mutant/mutant)

Za te mačke ni priporočljivo, da se vključijo v vzrejo.

 

Treba je poudariti, da lahko mačka kljub negativnemu rezultatu, zboli za boleznijo HCM, saj ni nujno, da jo je povzročila ravno ta genetska mutacija. In po drugi strani, se izkazuje pri vzrediteljih, da kljub pozitivnemu  rezultatu nekatere mačke ne zbolijo za to bolezen. Ravno zaradi navedenih razlogov vzreditelji hkrati še redno testiramo svoje vzrejne mačke z ehokardiografskim pregledom.