Maine Coon_a
Samci
Samice
Mladički
Kastrati
O nas
MAINE GAME GO, Mavčiče, Slovenija, e-mail

Izgled Maine Coon mačke

Maine Coon je ena izmed štirih največjih pasem domačih mačk (Maine Coon, Ragdoll, Norveška gozdna mačka in Sibirska mačka).

Samčki lahko dosežejo težo, ki znaša od 7 do 11 kg, samičke pa praviloma tehtajo med 4,5 kg in 7 kg. Si predstavljajte napor, ki ga moramo lastniki, stevardi in sodniki prenašati na razstavah? Višina odrasle Maine Coon mačke se giba med 25 in 41 cm, dolžina pa lahko skupaj z repom doseže ponosnih 100cm (v Guinnessovi  knjigi rekordov so v letu 2011 zabeležili najdaljšega mačka Stewie-ja, ki je pasme Maine Coon, s celimi 123 cm od smrčka do repa).

 

Maine Coon raste in se razvija dolgo časa. Do odraslosti in končnega izgleda potrebuje kar tri do pet let. Pri letu in pol je še vedno majhen otrok.

 

Noge Maine Coon mačke so dolge in močne, tačke velike in okrogle, med blazinicami pa jim rastejo dlake, ki so jih v ostrih zimah varovale pred mrazom. V okviru te pasme so lahko pojavlja tudi polidaktilnost (to je pojav dodatnega prsta), kar pa je pri večini felinoloških zvez na  žalost prepovedano.

Maine Coon mačke imajo velika ušesa, ki se na konicah praviloma zaključujejo v daljše čopke dlak oziroma t.i. lynx-e (izraz verjetno izvira iz podobnosti izgleda ušes Maine Coon mačk in ušes risov, ki se v latinskem jeziku imenujejo »lynx lynx«).


Ker je živela v hladnih klimatskih razmerah Severne Amerike, ima košat in svilen kožuh, z daljšo dlako po trebuhu, zadnjih nogah (t.i. »široke hlačke«) in repu, kar pa ni bilo za lepoto, ampak za preživetje v dolgih, ostrih zimah. Maine Coon mačko pred vlago in mrazom varuje mehka podlanka, pokrita z zgornjim vodoodpornim kožuhom, ki se ne vozla. Kožuh Maine Coon mačk se prilagaja sezonskim razmeram, še zlati je to vidno pri nekastriranih samčkih oziroma nesteriliziranih samičkah. Maine Coon mačka je lahko skoraj v vseh barvnih kombinacijah (z belo in brez bele), razen v čokoladnih, rjavih, cimetnih in lila barvnih kombinacijah ter siamskih oznak. Barvna kombinacija kožuščka Maine Coon mladička se lahko razvija več mesecev, kar lahko naredi vzrediteljem prave preglavice ob registraciji legla.  


Ena izmed tipičnih značilnost Maine Coon mačke je tudi dolg in košat rep. Rep je praviloma tako dolg kot trup mačke. Slednji je Maine Coon-om ob počitku v ostrih zimah služil kot dodatna zaščita pred mrazom.
 

 Maine Coon mačka se uvrša med kategorijo srednjedolgodlakih mačk. Več o standardu Maine Coon mačke pa si lahko preberete tudi na spodnjih povezavah:

 

FIFe (Fédération Internationale Féline) standard
TICA (The International Cat Association's) standard
CFA (Cat Fanciers' Association) standard